Tę ekspresową przekąskę zrobiłam z produktów, które każdy ma w domu. Okazała się hitem
Przygotowanie nietuzinkowego poczęstunku na imprezę czy piknik nie musi być wyzwaniem. Przekąska z bagietki to nic innego jak proste kanapki z udziałem zdrowych i smacznych produktów, które często wykorzystuję w domowych posiłkach. Tym razem postawiłam na dojrzałe pomidory malinowe, ulubiony ser żółty i przyjemnie chrupką sałatę lodową. To trio w połączeniu ze świeżym pieczywem, posmarowanym dobrej jakości masłem, smakuje wyśmienicie. Zastosowanie wykałaczek natomiast sprawia, że całość prezentuje się wykwintnie.
Jak zrobić ekspresową przekąskę z bagietki?
Proste smakołyki przygotowane ze starannością i z wykorzystaniem jakościowych produktów mogą być równie zachwycające, co wyszukane potrawy kuchni świata. Przekąskę z bagietki zrobiłam w zaledwie kilka chwil. Nie wymagała ode mnie posiadania zaawansowanego sprzętu kuchennego, czy stosowania wyszukanych technik kulinarnych. W piętnaście minut wszystko było gotowe do podania, a gdy musiałam uzupełnić „zapasy” w trakcie spotkania, nie stanowiło to problemu. Lista potrzebnych produktów nie była długa, a ich cena też nie obciążyła zbytnio mojego portfela. Same plusy.
Przepis: Przekąska z bagietki, sera żółtego i warzyw
Kanapeczki idealne na imprezę lub piknik.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 bagietka
- 5 plastrów sera żółtego
- 2 średnie pomidory malinowe
- 1/2 średniej główki sałaty lodowej
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówLiście sałaty oraz pomidory opłucz pod bieżącą wodą. Usuń szypułki i twarde części. Pomidora pokrój w niebyt grube półplasterki. Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Ser potnij w cienkie paseczki. Bagietkę przetnij wzdłuż. Posmaruj ją z jednej strony cienką warstwą masła.
- Składanie przekąskiJedną z części bagietki posmaruj masłem. Ułóż na niej kolejno sałatę, pomidora i ser żółty. Złóż, a następnie wbijaj wykałaczki, zachowując odległość 3-4 cm. Teraz całość potnij na plastry, by uzyskać kanapki. Ułóż je na talerzu.
Jak podawać ekspresową przekąskę z bagietki?
Choć efektowne kanapeczki z bagietki nie wymagają dodatków, warto rozważyć przygotowanie lekkiego sosu. Doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie prostego dipu czosnkowego na bazie jogurtu naturalnego lub bałkańskiego. Sprawdzi się też kompozycja na bazie ketchupu, np. w postaci domowego sosu barbecue. Świetną opcją może być także sos majonezowy z udziałem świeżych ziół.
Jak urozmaicić ekspresową przekąskę z bagietki?
Każdym z wcześniej wymienionych sosów możecie z powodzeniem zastąpić masło. Jeśli będą wystarczająco gęste, nie przeszkodzą w swobodnym zjedzeniu przekąski. Pamiętajcie tylko, że duże ilości bogatych w tłuszcze dodatków znacząco zwiększą całkowitą kaloryczność naszej ekspresowej przekąski.
Zamiast sera żółtego możecie użyć mozzarelli lub sera koziego. Jeśli chcecie, by przekąska była bardziej pożywna, warto dodać do niej plastry szynki drobiowej lub pieczonego mięsa np. schabu.